Innekatt eller utekatt?

Når det gjelder hvorvidt katten bare skal være inne eller få lov å gå fritt ute, så finnes det like mange meninger som katteeiere. Hva du vil gjøre med din katt må du bestemme deg for selv utifra kunnskaper du skaffer deg og utifra hvordan katten din er, både eventuell rase og personlighet. Det er viktig at du tar ansvar for både katten din og omgivelsene.

Noen grunnleggende regler som gjelder uansett: En katt må alltid vaksineres. Slipp aldri en uvaksinert katt ut.

Nedenfor er noen vesentlige behov listet opp sammen med hvordan disse behovene kan møtes inne etter min oppfatning. Du er kanskje ikke enig i alle behovene eller tiltakene, men dette er mine forslag, delvis hentet fra litteratur om katter og egen erfaring.

Tid og rom

Du må ha tid til en katt. En katt er riktignok ikke så krevende som for eksempel en hund, men du må ha tid og krefter til å kose og leke med en katt hver dag. Både ute- og innekatter fortjener oppmerksomhet, men det er spesielt viktig å leke med innekatter. De bør aktiviseres for ikke å bli deppa og late sofakatter. Katter leker fint både alene og med hverandre, men lek med deg er kremen! Forskjellige katter kan kreve ganske forskjellig. En perser er mye mindre aktiv enn en siameser. En britisk kortår og en huskatt krever vanligvis en dose god aktivitet hver dag, men sover og hviler også mye. En siameser klatrer mye mer enn en britisk korthår som liker å ha bena på bakken.

Behov innekatt:

Mosjon: La katten få gå fritt i boligen, ha klatremøbler. "Jakt" (rovdyrinstinkt): Interaktiv lek et par ganger daglig med eier. (F.eks. snor med leke i enden, som eieren beveger og lar katten fange.) Fordeler med innekatt: Beskyttet mot smittsomme sykdommer gjennom vaksinering. Ellers naturlig ganske beskyttet. Beskyttet mot trafikkulykker. Naturlig beskyttet så lenge den er inne. Beskyttet mot hjemløshet. Naturlig beskyttet sålenge den er inne. Behov for tilgang til naturlig lys, luft, lukter og lyder hele året: Lag løpegård/sikret balkong/ vindu med nettingramme. Behov for tilgang til levende jord, planter og vekster kan skaffes i en løpegård/sikret balkong. Du kan lage et grønt og levende miljø inne med potter og kasser med jord, gress og ikke-giftige planter. Sosialt fellesskap med andre katter: Ha flere katter !

Noen tanker:

En løpegård, enten den er stor eller bare er laget med netting på en veranda, kan skape en fin utemulighet med tilgang til naturlig lys, luft, lukter og lyder. En slik luftegård gir ekstra stimulans for katter som ellers bare er inne. For mange bykatter, avlskatter og enkelte rasekatter er dette helt ypperlig! Har du ikke mulighet til å lage en løpegård, så kan en vindusramme med solid netting være et alternativ. Rammen kan festes helt i karmen eller være flyttbar, slik at du kan sette den opp og fjerne den ettersom du ønsker. Slik kan kattene nyte luft, lys, lukter og lyder gjennom et åpent vindu. La dem sitte i vinduskarmen eller lag en hylle foran vinduet de kan sitte på.

Sikring av veranda:

Du bør du sikre verandaen din som nevnt over slik at din katt ikke tar seg over til nabo eller faller ned. De fleste av kattene som blir hjemløse i Oslo er faktisk innekatter som ikke er øremerket. Innekatter blir veldig skye når de kommer ut og vil ikke søke til mennesker. Det er sjelden at man finner dem og de går sannsynligvis en vond død i møte.

Selskap:

En innekatt bør ha minst en katt som selskap og som går godt sammen med hverandre. Da får de snakke sitt felles språk og bruke sine instinkter og behov på riktig måte. De kjeder seg ikke når det er flere, og katteeieren kan med god samvittighet være borte lange tider av gangen. Selv setter jeg frem ekstra mat, vann og toalett og kan være borte en lang weekend uten at mine tre innekatter ser ut til å ha vondt av det. Dersom du bor i Oslo og Akershus kan du få hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge avd. Oslo og Akershus til å få en passende kattunge som er helsesjekket og vaksinert. Gå inn på nettsiden til Dyrebeskyttelsen Norge avd. Oslo og Akershus og klikk på omplassering eller ring 23 13 45 45, så vil vi kunne hjelpe deg. Ellers kan du kontakte din lokale Dyrebeskyttelsesforening. Du finner oversikten på Dyrebeskyttelsen Norges nettsider.

Vi som tar oss av hjemløse katter og har kontakt med mange katteeiere, finner ofte at de fleste innekatter har et bedre liv enn mange utekatter. Men som nevnt ovenfor er det visse grep som bør tas for at et inneliv for en katt skal bli stimulerende. I ferietiden finnes det idag firma som kan komme hjem til deg og passe din katt, vanne blomster og ta inn post og reklame. Du velger selv hvor ofte du ønsker dette tilbudet. I Oslo heter dette firmaet Passeriet, telefon: 930 22 680. Ellers finnes det kattepensjonater.

Lykke til videre !

En fordypningsoppgave til Dyrepleierutdanningen ved Norges Veterinærhøgskole tar for seg atferd hos innekatter med vekt på problematferd. Les oppgaven her.