Glede og ansvar med å ha katt!

Regler for godt kattehold
Årspris på kattehold
Før du anskaffer katt
Utekatter lever farlig
Forsikring av katt
Når du finner eller mister en katt
Katt på alders- og sykehjem
Derfor trenger vi katten

Over halvparten av alle katter i Norge er hjemløse og dør en langsom og pinefull død av sult, kulde og sykdommer. Årsaken til denne ufattelige dyretragedien er oftest at disse kattene en gang har blitt sviktet av sine eiere, samt at det fødes for mange katter. Mange vil ikke vite av sine katter når de blir voksne, og andre katteeiere lar kattene få unger som det ikke finnes gode nok hjem til. Det beste du som katteeier kan gjøre for at de uverdige tilstandene hos kattene skal opphøre, er at du kastrerer din egen katt. Skulle du likevel være så uheldig at din katt får unger, plasser ungene kun til seriøse mennesker. Dersom du ikke greier det, så ta den tunge oppgaven å få ungene avlivet hos veterinær. Det er en dårlig løsning, men den er bedre enn at kattungene i panikk blir gitt bort til useriøse mennesker som etter en stund kan gjøre kattene hjemløse. En kattunge er ofte lett å gi bort, men husk at din kattunge tar plassen til en hjemløs voksen katt som også en gang var liten og ønsket.

Arbeidet for de hjemløse kattene blir ivaretatt av Dyrebeskyttelsen og andre private ildsjeler. I henhold til Dyrevernloven er dette en offentlig oppgave. Vi må arbeide for at det offentlige snarest ivaretar denne oppgaven i samarbeid med de frivillige ildsjelene.

Flott og nyttig brosjyre om katt
Norsk Huskattforening fikk i mars 2004 i oppdrag av Mattilsynet å lage en brosjyre om katt. NHF spurte Norske Rasekatters Riksforbund om å delta i utarbeidelsen og har også fått god hjelp fra Dyrebeskyttelsen Drammen og omegn. Brosjyren om hold av katt kan leses her.

Dyr har personliget
Flerfaglig tilnærming kan avsløre at dyr har individuell personlighet. Et eget forskningsinstitutt i USA tar sikte på å knytte til seg forskere med forskjellig bakgrunn for å undersøke dyrs personlighet nærmere. Instituttet har allerede fått stor oppmerksomhet i hjemlandet med forsideoppslag i New York Times Magazine. (Kilde: http://www.animalpersonality.org - via Dyrevernalliansens nyhetsbrev)

Bestemmelser om avlivning av katter
Det er forbudt å avlive katter som er i noens eie, hjemløse katter på annen manns grunn (straffelovens par. 407) samt hjemløse katter på egen grunn. Les mer.

Katter som blir påkjørt i trafikken
Rundskriv fra Politiet av 31.10.2000 om Politiets håndtering av katter som blir påkjørt i trafikken mm. Denne artikkelen i Romerikes Blad gir også nyttig informasjon.

Et ansvarlig og godt kattehold medfører kostnader
Velger man en rasekatt, har denne som oftest en pris på 4000-6000 kroner. Huskatter gis ofte bort gratis gjennom annonsering i aviser, på oppslagstavler i kjøpesentra, etc. Et annet, godt alternativ er å velge en omplasseringskatt. I tillegg til gleden ved å hjelpe en forsømt og hjemløs katt, er det et rimelig og trygt alternativ. Dyrebeskyttelsen et omplasseringsgebyr på rundt 600 kroner. Omplasseringskattene fra Dyrebeskyttelsen er kastrert, vaksinert og ID-merket. Alt dette koster rundt 2000 kroner for en hunnkatt, noe mindre for en hann, men omplasseringsgebyret er altså på bare 600 kroner. Katter bør kastreres for å avverge uønskede kattunger, og ingen katter bør slippe ut uten ID-merking. Katten bør også ha et elastisk halsbånd med ditt navn og telefonnummer. Da er det lettere å ta hånd om den hvis den går seg bort. Du vet også bedre hva slags katt du får, om den er kosete eller sky, tålmodig eller engstelig. På Dyrebeskyttelsen omplasseringssenter vil de hjelpe deg å finne en katt som passer for deg, i din situasjon. Før katten kommer hjem, bør du ordne med do og kattesand, mat og matskål, leker, sovekurv, kam og børste, lekestativ med kloremuligheter og transportbur. Utstyret kommer på rundt 1500 kroner.

* Mat: 1000-6000.
* Kattesand: 1000-2000 kroner.
* Vaksinasjon: 4-500 kroner.
* Ormekur: 50-100 kroner.
* Veterinærforsikring (Agria): Fra 386 kroner (huskatt) til 812 kroner (rasekatt). 10% rabatt hvis katten er ID-merket. Eventuell livsforsikring kommer i tillegg, og årspremie settes etter innkjøpsverdi på katten.

Både Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen har informasjonsbrosjyrer for kommende katteeiere. Disse kan lastes ned via www.mattilsynet.no og www.dyrebeskyttelsen.no.

Kilde: Østlandets Blad

Tilbake til toppenFør man anskaffer seg en katt eller flere katter må man ha tenkt nøye gjennom endel ting:


KILDE: Foreningen for omplassering av dyr

Har du tid til å ha en eller flere katter? En katt er et veldig sosialt dyr. Katten trenger stell, kos, aktivisering og lek. Har du råd til å ha en eller flere katter? Det koster penger å ha katt; den må ha bra mat, ormekurer, årlig helsesjekk hos veterinær og den må vaksineres årlig. Tar du til deg en kattunge må du sette av penger til kastrering og id-merking til katten er gammel nok ved ca. 5-6 måneders alder. En katt kan som oss mennesker også bli syk, så man må ha økonomi til å kunne ta med katten til veterinær hvis den skulle bli syk, så den kan få behandling.

Har du sjekket deg (og evt resten av familien/samboer) for allergi? Det er bedre å gjøre det før man anskaffer seg en katt, så slipper katten å flytte så mye rundt, samtidig som man slipper å måtte gi fra seg en katt man har blitt glad i. Det er veldig stressende for en katt å måtte bytte eier og flytte ofte.

Har du trygge og gode utemuligheter for katten? Det bør være rolige omgivelser, uten store trafikkerte veier. En bakgård i Oslo sentrum er ikke gode utemuligheter. Hvis du ikke er 100% sikker på at du har trygge og gode uteområder katten din kan boltre seg fritt i bør du vurdere innekatter. Har du noen til å passe katten(e) når du er på ferie? Hvis ikke, har du råd til kattepensjonat?

Har du tenkt gjennom hvem du kan alliere deg med som kan overta ansvaret for katten dersom det skulle skje deg noe?

Når man adopterer en katt må man være forberedt på å gi den et trygt og godt hjem til den dør av alderdom. En katt kan bli 15-20 år, så man må ha den med i alle planer videre i livet. Endringer i familien, som f.eks. familieforøkelse eller flytting, skal ikke ha noe å si for kattens fremtid. Hvis du adopterer en katt som får gå ut og inn og du skal flytte, så må du flytte til et sted du vet at det er lov og trygt for katten å fortsette å gå ut og inn som den vil. Hvis man får et nytt barn i familien er det ingen grunn til å kvitte seg med katten.

Tilbake til toppenRegler for ansvarlig og godt kattehold

1. Steriliser/kastrer/merk din hunn- og hannkatt så snart den er kjønnsmoden, oftest i 5 - 6 måneders alder. Katten får det bedre med seg selv når den steriliseres/kastreres. Den slåss mindre, urinmarkerer ikke, holder seg mer hjemme og føder ikke unger som oftest ender opp som hjemløse katter. Sterilisering gjør også at hunnkatten din unngår jur-/og livmorkreft. Det er en myte at hunnkatten ønsker/trenger kattunger. Samtidig som katten blir sterilisert, sørg for at den blir merket med tatovering i øret.

2. Vaksiner katten årlig og gi den ormerkur to ganger i året. La det bli en årlig rutine med besøk for helsesjekk og vaksinering. Slik hindrer du at katten din blir smittet eller at din katt smitter andre katter. Benytt et transportbur for katt når du reiser til veterinær eller andre steder.

3. Sørg for riktig pass av din katt når du reiser bort. Når du reiser bort, må katten ha mat, vann og adgang til å sove inne. Det beste er at katten får være i hjemmet sitt. Går ikke det, må katten plasseres på kattepensjonat eller hos gode venner. Dersom du plasserer den hos venner, må katten være inne i hele passeperioden ellers vil den rømme og bli hjemløs. Dersom du flytter til et nytt sted, må den holdes inne i 3-4 uker på det nye stedet.

4. Sørg for netting for vinduer og sikring av veranda. Dersom du har innekatt, må du sørge for at katten din ikke faller ut av vinduer eller verandaer. Mange innekatter er blitt skadet og kommet bort på grunn av slike fall.

5. Gi katten riktig ernæring. Det beste og billigste foret er foret som du kjøper hos veterinær eller i dyrebutikker. Veterinærfór har riktig mineralinnhold slik at katten ikke får urinveisproblemer eller andre sykdommer. Dette foret har høyt energiinnhold slik at katten din spiser mindre. Derfor er veterinærforet billigere i bruk enn for kjøpt i dagligvareforretninger.

6. La katten få eget kattetoalett inne. La toalettet stå på et rolig sted der katten kan komme til hele tiden. Toalettet må ikke være i nærheten av maten. Et kattetoalett gjør at katten ikke gjør fra seg på uønskede steder ute slik som i sandkasser. Sandkasser kan dekkes til når barna ikke leker der.

7. Katten må få være inne når det er minusgrader. Katten er et tropisk dyr og tåler ikke kulde. Den kan få urinveis- og luftveissykdommer ved å stenges ute i kulda. Det er en myte at katten tåler kulde. Installer en kattedør.

8. Dersom du ikke kan ha din katt lenger, omplasser den kun til seriøse mennesker som vil følge ovennevnte regler. Finner du ikke et seriøst hjem, ta det tunge ansvar å få katten avlivet hos veterinær. Husk at det er både straffbart og grusomt overfor katten å overlate den til seg selv.

9. Gi katten din kjærlighet og følg ovennevnte regler! En katt som omgis av kjærlighet og ansvar, gir deg mangedobbel kjærlighet, lykke og vennskap tilbake i de 10-17 årene den lever.

Tilbake til toppenUtekatter lever farlig

Før du anskaffer deg katt, må du sette deg inn i en katts adferd, behov og væremåte. Kunnskap om dette kan sikre din katt mot mishandling, hjemløshet, påkjørsel, innestenging, fall fra veranda og andre ulykker.

Mishandling av tillitsfulle, lett tilgjengelige katter som går ute, blir mer og mer vanlig. Daglig leser vi om syke personer som finner glede i å mishandle og pine en tillitsfull og kjærlig katt. Mishandlingen er ofte så alvorlig at katten ikke overlever.

Hjemløshet hos katt kan lett oppstå når en ung katt som ikke har fått utviklet sin stedsans slippes ut for tidlig uten å være kastrert og ID-merket. En katt som settes ut i ferien med en skål vann og mat som naboer skal etterfylle, forsvinner lett. Maten blir fort spist opp av fugler og andre katter. Når pus kommer til en stengt dør og tomme matskåler, legger han ut på vandring for å finne noen som kan ta seg av ham. La kattepasseren mate katten inne og kun slippe katten ut en liten stund hver dag. Å installere kattedør gir god sikkerhet for katten.

Påkjørsel skjer ofte når katten ikke er kastrert og dermed legger ut på vandring i ukjent farvann. Kastrer din katt i ung alder slik at den holder seg ved hjemmet.

Innestenging av katt i andres garasjer eller kjellere skjer ofte i ferietiden. Få tilgang slik at du kan lete etter katten din der.

Fall fra veranda eller vindu skjer ofte med en innekatt om sommeren. En innekatt har få muligheter til å overleve ute og gjemmer seg bort når den kommer ut. Sikre din veranda og vindu med en nettingløsning slik at din innekatt kan glede seg over luft og duft fra livet ute.

Følg disse rådene, så vil du kanskje unngå å miste din katt. www.nettkatten.no der etterlysninger av katter som er mistet og funnet registreres, forteller om den tragedie det er å miste et kjært familiemedlem som katten er for mange. Unngå å la din katt komme i dette registeret.

Tilbake til toppenForsikring av katt

Forsikring av katt er noe som tidligere har vært forbeholdt rasekatter, men nå er det også blitt mulig å forsikre huskatter. Et selskap som tilbyr slike forsikringer er Agria Dyreforsikring. Mer informasjon er tilgjengelig på selskapets nettside: Agria Dyreforsikring.

Tilbake til toppenNår du finner en katt

En katt som plutselig dukker opp i ditt nærmiljø, må du finne eieren til og mate dersom den er utsultet. Da ender den ikke opp som hjemløs og føder nye hjemløse, lidende katter. Se først etter om katten er merket i øret og spør i nabolaget om noen har mistet sin katt. Sett opp oppslag med kattens signalement alle steder der mennesker ferdes. Etterlys også eier gjennom aviser og nærradio og kontakt Dyrebeskyttelsen Norge og/eller nettsiden til Nettkatten. Dersom ikke eieren blir funnet, sørg for å finne et seriøst hjem til den. Overlat den ikke til seg selv.

Når din egen katt forsvinner
Katter forsvinner når de som kjønnsmodne er på jakt etter en partner og ikke er steriliserte/kastrerte. Når katten er under 1 år, har den dårlig stedsans og blir lett forvillet. Du kan hindre katten din i å forsvinne ved å sterilisere/kastrere/merke den så snart den er kjønnsmoden i 5-6 måneders alder. Følg ellers den samme prosedyre som når du finner en katt. Forøvrig arbeides det med prosedyrer for registrering av katter som er funnet omkommet/overkjørt eller som er skadet i trafikken.

Denne siden er utarbeidet hos DOOA og gir en fin oversikt over de ting man bør ta hensyn til ved mistet/funnet katt.

Tilbake til toppenKatt på alders- og sykehjem

Katten Sussi har fått fast jobb på sykehjemmet i Siljan. Les mer her.

Lulle er fast ansatt for å spre glede

Lulle er den eneste beboeren på omsorgssenteret som kvesser klørne på møblene, og sover i den sengen som måtte passe.Malende demensomsorg på fanget
Avdeling Vest har fått en ny ansatt. Katten kom på omplassering tidligere i år, og er blitt et trivelig innslag for beboerne. Les hele artikkelen her.

Miljøarbeiderkatten Mingus på Sagenehjemmet
Se katten Mingus i sin andre uke på jobb - som miljøarbeider på Sagenehjemmet sykehjem i Oslo. Se filmen ved å trykke på lenken: Miljøarbeiderkatten Mingus på Sagenehjemmet. Laget i september 2014 monamoe produksjon.

Tilbake til toppenDerfor trenger vi katten

Katten har vært et elsket husdyr i uminnelige tider. Den er et svært intelligent, følsomt og kjærlig individ dersom vi mennesker behandler den på riktig måte. All forskning viser at det er sunt for mennesker å ha omgang med katt dersom du gir den riktig stell og omsorg. Katten er også et nyttedyr, idet den holder mus og rotter borte. Hva mer kan du ønske deg av en medskapning? Derfor må vi alle verne om denne fine skapningen, slik at den slipper å bli hjemløs, men blir et kjært og elsket famliemedlem. Lykke til alle katteeiere!

En venn
Det finnes en venn som vil dele livet med deg, en venn som aldri svikter deg, en venn som lytter etter dine skritt og som aldri vil deg noe ondt, en venn som trøster deg i din sorg og som gleder seg når du er glad, en venn som venter på deg med en grenseløs tålmodighet. Det finnes et dyr som gir deg all den hengivenhet du fortjener - når du behandler det pent. Hvis du gjør dette dyret urett, så behandler det deg som du har fortjent: Det setter halen i været og forlater deg fordi du ikke er verdig dets kjærlighet. Dette utmerkede, mystiske og fantastiske dyret kalles katt. Gi katten den kjærlighet den fortjener, og du får tilbake den kjærlighet du fortjener!

Tilbake til toppen