Råd om katt og ferietid

Noen dyreeiere forlater kjæledyrene sine eller avliver dem i ferien. Det er forbudt å etterlate kjæledyr i ferien uten tilsyn. Les mer om dette hos Mattilsynet: Vær en ansvarlig dyreeier - også i ferien!

Kattepass/kattepensjonat

Eidsvoll dyrepensjonat - karantene
Kattevakten Oslo
Sentrumpass Oslo.
Randaberg Dyrepensjonat Rogaland. Anbelfales av NHF.
Windiness Dyrepensjonat Rogaland.

Informasjon om
reisepass til pus ved utenlandsreiser - nærmere opplysninger hos Mattilsynet under "eksport og import".

Kastrering og sterilisering
av katter er viktig både for kattenes egen helse og for å redusere antall hjemløse katter. Se NHFs side om kastrering.

Når kjæledyret tas med på camping
Skjema for registrering av kjæledyr på campingplasser kan lastes ned her: engelsk - norsk. Plakat med informasjon kan lastes ned her. Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus har sendt brev til campingplasser ang. gjester som medbringer kjæledyr: les brevet

Katter og ferietid

Av Bodil Eikeset, leder Norsk Huskattforening

Noen dyreeiere, som for øvrig aldri skulle hatt dyr, forlater kjæledyrene sine eller avliver dem i ferien.

Norsk Huskattforening mener at det er uakseptabelt og drepe sitt kjæledyr eller forlate det uten tilsyn fordi eieren skal på et par ukers ferie. Så lite skal ikke et trofast familemedlem som gir deg mye glede og er avhengig av deg verdsettes.

Det kan ikke være riktig at samfunnet skal akseptere at folk prioriterer ferie foran sine kjæledyrs liv. Samfunnet bør tvert imot gi klar melding om at det er en selvfølge at dyrets liv skal komme først. Dyret burde ha en selvstendig rett til å leve. Folk skal finne ansvarlige løsninger for ferien, og dersom de ikke klarer dette får de bli hjemme.

Når det gjelder katter, må katteeieren planlegge ferien i god tid fordi en katt kan ikke etterlates uten pålitelig tilsyn. Fordi det er forbundet med stor fare å ta katten med seg i ferien, er det best for katten å få være hjemme i sine kjente omgivelser. Da må katten ha daglig tilsyn av gode venner/naboer som må mate den inne samt holde den mest mulig inne, slik at den ikke legger ut på leting etter sine eiere. Går ikke dette kan den plasseres hos venner. Da må den må holdes inne under hele passeperioden og dører og vinduer må holdes lukket der katten er. Et annet alternativ er å anbringe katten på kattepensjonat. Da må den være vaksinert på forhånd og helst kastrert dersom katten er kjønnsmoden. Fordi katter trives best med det de er vandt til, er det å ta katten med seg på ferieturen siste løsning dersom ovennevnte løsninger ikke er mulige. Er det trygt å ha katten med seg på reisen og til det stedet man reiser til, må den være forsvarlig plassert under transporten i et transportbur for katt og ha tilgang til vann og mat inne i buret. Pass på at transportburet ikke står i solen. Katten må holdes inne i 14 dager etter ankomst på det nye stedet. Det betyr at den skal holdes inne under hele ferieoppholdet dersom ferietiden er 14 dager. I ferietiden er det viktig å iføre katten et elastisk halsbånd påført telefonnummeret til kattens eier. Men den beste forsikring mot at din katt ikke kommer på avveie, er å øremerke den. Dersom ovennevnte råd blir fulgt, vil både katten og kattens eier være lykkelig gjenforenet etter ferien.

Å reise med katten

Noen veterinærer anbefaler et beroligende middel for katten når den skal ut å reise. Til det er å si at det oftest ikke er bra å benytte et beroligende middel fordi det på de fleste katter kan ha motsatt virkning enn å berolige. Det kommer av at når du gir det beroligende middelet til katten, så kjenner katten at han mister kontrollen og bruker dermed alle sine krefter på å komme tilbake til vanlig normal tilstand. Katten reagerer da med å bli svært urolig, sjangler og tisser på seg.

De fleste veterinærene anbefaler i dag ikke å gi beroligende midler nettopp fordi det kan slå uheldig ut.

Før du reiser med katten, så lær den å bli glad i å sitte i transportburet ved at du på forhånd legger inn noe god mat der, som for eksempel tørket sei eller catnip som du får kjøpt i en dyrebutikk. I tillegg kan du spraye transportburet med Feliway som du får kjøpt hos veterinær. Feliway har en beroligende virkning på katten.

Har du flere enn en katt, kan du sette burene med gitteret mot hverandre, slik at kattene kan se hverandre, men ikke omgivelsene. Da roer de seg etter en stund og legger seg til å sove. Ha tissepauser underveis ved å kjøre ut på sideveier hvor det ikke er folk og trafikk og ta katten(e) ut i bånd. Har man plass i bilen, er det tryggest å ha en tissekasse inne i bilen og la katten tisse der.

Når pus blir borte

En katt som forsvinner på et nytt og fremmed sted, vil alltid holde seg på dette stedet i minst 2 døgn før den legger ut på vandring. Dersom man da setter ut mat og vann godt gjemt inne i noe slik at ikke skjæra spiser maten, vil katten straks finne maten/vannet og holde seg der hele tiden uten å legge ut på vandring.

Det er mange årsaker til at din katt kan bli borte. Her er noen gode råd for å hindre at dette skjer:

1) Når du flytter til et nytt sted der din katt skal være både ute- og innekatt, skal du holde din katt inne i minst 3 uker før du gradvis slipper den ut under oppsyn de første dagene.

2) Dersom du skal reise bort, er det best at katten din får bli hjemme ved at noen ser til den hver dag eller minst annen hver dag med mat, vann og toalett. Å sette bort katten til kjente, er risikabelt da katten ved enhver anledning vil prøve å komme ut for å finne veien tilbake til sitt hjem. Dersom du likevel velger å sette katten din bort, så husk at en katt lett kan komme gjennom den minste sprekk i et vindu som åpnes. Og en katt kan lett smette ut gjennom en dør som åpnes. Å sette katten bort på et pensjonat, er vanligvis trygt. Men det beste og tryggeste stedet er hjemme !

3) Innekatterer oftest sjanseløse når de kommer ut enten ved å falle ned fra en veranda eller ved å komme seg ut gjennom et vindu. En innekatt er ikke vandt til alle de lukter, lyder og forhold som møter den ute. Den gjemmer seg og søker ikke til folk, heller ikke til sin eier om denne er ute og leter og roper etter katten.

4) Når en katt blir borte, skal du med en gang sette ut vann og mat på det stedet katten forsvant. En katt som forsvinner på et nytt og fremmed sted, vil alltid holde seg på dette stedet i minst 2 døgn før den legger ut på vandring. Dersom man da setter ut mat og vann godt gjemt inne i noe slik at ikke skjæra spiser maten, vil katten straks finne maten/vannet og holde seg der hele tiden uten å legge ut på vandring. Siden en katt, både innekatt og utekatt, er redd på nye steder, kan man sette ut en kattefelle om kvelden/natten med god mat inne i fella som kokt seifilet eller kylling. Noen må passe på fellen på avstand uten å la seg merke for mye og legge et pledd/laken over fellen når katten går inn i den. Pleddet/lakenet gjør at katten føler seg trygg inne i fellen. Ikke forlat fellen. En katt som blir fanget i en kattefelle kan begynne å bite i nettingen og skade seg dersom ikke pleddet/lakenet blir lagt over fellen straks.

Etterlys katten i aviser og ved oppslag og på nettet nettkatten.no

Husk at det viktigste du gjør for at din katt ikke skal bli borte, er å kastrere og ID-merke katten ! Kastrering hindrer løpetid som ofte forårsaker at katter løper bort og ID-merking gjør at din katt finner sin eier !

Utekatter lever farlig

Før du anskaffer deg katt, må du sette deg inn i en katts adferd, behov og væremåte. Kunnskap om dette kan sikre din katt mot mishandling, hjemløshet, påkjørsel, innestenging, fall fra veranda og andre ulykker.

Mishandling av tillitsfulle, lett tilgjengelige katter som går ute, blir mer og mer vanlig. Daglig leser vi om syke personer som finner glede i å mishandle og pine en tillitsfull og kjærlig katt. Mishandlingen er ofte så alvorlig at katten ikke overlever.

Hjemløshet hos katt kan lett oppstå når en ung katt som ikke har fått utviklet sin stedsans slippes ut for tidlig uten å være kastrert og ID-merket. En katt som settes ut i ferien med en skål vann og mat som naboer skal etterfylle, forsvinner lett. Maten blir fort spist opp av fugler og andre katter. Når pus kommer til en stengt dør og tomme matskåler, legger han ut på vandring for å finne noen som kan ta seg av ham. La kattepasseren mate katten inne og kun slippe katten ut en liten stund hver dag. Å installere kattedør gir god sikkerhet for katten.

Påkjørsel skjer ofte når katten ikke er kastrert og dermed legger ut på vandring i ukjent farvann. Kastrer din katt i ung alder slik at den holder seg ved hjemmet.

Innestenging av katt i andres garasjer eller kjellere skjer ofte i ferietiden. Få tilgang slik at du kan lete etter katten din der.

Fall fra veranda eller vindu skjer ofte med en innekatt om sommeren. En innekatt har få muligheter til å overleve ute og gjemmer seg bort når den kommer ut. Sikre din veranda og vindu med en nettingløsning slik at din innekatt kan glede seg over luft og duft fra livet ute.

Følg disse rådene, så vil du kanskje unngå å miste din katt. www.nettkatten.no der etterlysninger av katter som er mistet og funnet registreres, forteller om den tragedie det er å miste et kjært familiemedlem som katten er for mange. Unngå å la din katt komme i dette registeret.

Bodil Eikeset
Leder Norsk Huskattforening

Kattunger gis bort for tidlig

All ekspertise sier at kattunger skal være minimum 12 uker ved levering. Vi kan vise til uttalelser fra professor og etolog Bjarne Braastad ved Landbrukshøyskolen på Ås, Den Norske Veterinærforening og Mattilsynet. Alle pattedyr trenger den nødvendige kontakten med moren for å utvikle seg harmonisk. Avvenning av kattunger mens de ennå er på diestadiet kan i tillegg til negativ helseeffekt gi seg utslag i urenslighet, sutting og en generell utrygghet. En god start forebygger mange problemer.

Vil man ikke ta ansvaret for kattungene i de nødvendige 12 ukene og deretter grundig forsikre seg at de får gode hjem, er løsningen å sterilisere hunnkatten. Det er tragisk at så mange kattunger fødes bare for å bli avlivet, dumpet eller delt ut ukritisk på gratismarkedet mens de ennå er på diestadiet. Tragedien er også stor for de mange kattemødre som må gjennom traumet å bli fratatt alle ungene like etter fødselen eller på et tidspunkt da båndet mellom dem er sterkt. Vi minner om at det er lovstridig å avlive kattunger annet enn hos veterinær eller med egnet skytevåpen. Det er selvfølgelig også lovstridig å unnlate å sørge for mating og stell av katten. Målet er et kontrollert antall av velstelte, steriliserte og merkede katter.

Hver kattungesesong er innledningen til en lang rekke sørgelige skjebner. Tenk på dette dere som deler ut gratis kattunger på et fra før overmettet marked. Statistisk sett vil halvparten av de ”søte” ungene i kullet ende opp som hjemløse, syke, utsultede og uønskede katter.

Av Bodil Eikeset, Norsk Huskattforening, og Jenny Berg-Rolness, Dyrebeskyttelsen Sogn og Fjordane