Avliving av katter i Arendal
Familien Skog Bendiksen i Arendal hevder at veterinær Kristen Bjormyr har tatt livet av kjæledyret deres, kosekatten Kåre. Nå blir både veterinær og kommune politianmeldt. Her er saken i Agderposten: Huskatten Kåre kan være avlivet.
Anmeldelsene i saken, samt brev til Mattilsynet, kan leses nedenfor
Anmeldelse av Arendal kommune og veterinær Kristen Bjormyr
Anmeldelse av veterinær Kristen Bjormyr for avliving av den eide katten Kåre
NHFs henvendelse til Mattilsynet.


Kongens fortjenestemedalje til Kari Mills
Kari Mills ble 19. desember tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for dyrene. NHF gratulerer og gleder seg med Kari og dyrene! Les om Kari Mills og tildelingen i Rogalands Avis og Aftenbladet.


Fikk ikke lov til å hjelpe katter
En dame i Tysfjord ble truet med økonomiske krav fra Fylkesmannen i Nordland fordi hun matet katter og dermed gjorde det hun mente var å oppfylle den lovpålakte hjelpeplikten: 84-åring trues med gigantregning fordi hun mater kattene i nabolaget. Heldigvis valgte Fylkesmannen å frafalle kravet: Kommunen dropper pengekravet mot kattevennen Aud (84). Norsk huskattforening skrev brev til Fylkesmannen om saken, les brevet her. NOAH - for dyrs rettigheter sendte denne pressemeldingen: Lovlig og moralsk riktig å mate hjemløse dyr.Nye regler for reising med kjæledyr
Det skal bli enklere å reise med kjæledyr. De nye reglene finner du her.


Kari Mills og kattene
TV Vest vant pris for denne fine dokumentaren om Kari Mills.


NRK Nett-TV: Dyrisk 27.09.2011
En underholdningsserie om dyr, rett og slett. (12:12) I siste episode møter vi en gris på valpekurs, en westernhest, en hund som skal på flyreise - og Hilde Hummelvoll besøker en stavangerfrue som deler herskapshuset sitt med 200 katter. Se hele programmet her.


Hvem skal ta vare på katten?
Offentlige etater og dyreklinikker mottar jevnlig henvendelser om eierløse eller forvillede katter der publikum ønsker bistand for å få tatt hånd om dyra. Mange lurer på hvilke retningslinjer som finnes. Les hele publikasjonen fra Mattilsynet her.


Det pleier å gå bra
Norsk dokumentar. Om kjærlighet, mennesker og dyr, utløst av katten som en sorgløs sommer forsvinner fire dager før den skal føde. En usedvanlig film om livet slik det er, med alt man ikke kan planlegge og om tapet som leter etter åpne sår. Se dokumentaren på NRK fram til 14. mai her.


Hjemløse katter
Hjemløse katter - rapport fra Mattilsynet Hallingdal og miljøretta helsevern Hallingdal okt. 2010.


Kattekonflikt i Gran Sentrum
Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Hadeland har opprettet en omsorgsmodell for hjemløse katter i Gran sentrum. Inntil nå har kattene fått være i en krypkjeller som nå har blitt sperret slik at kattene lider svært i kulda ved ikke å få varme seg og sove inne i krypkjelleren. Les mer her. Se også DB Hadelands nettside Dyrebeskyttelsen Norge avd. Hadeland.


Husverten drepte leieboerens katter
Saken er omtalt i Nettavisen. Domsavsigelsen kan leses her. Det er Straffeloven § 291 første jf. annet ledd som er benyttet som straffebud.


Norge bryter kjæledyrkonvensjonen
Norsk Huskattforening har sammen med Miljøpartiet de grønne og andre organisasjoner klaget inn Norges brudd på Den europeiske konvensjonen til beskyttelse av kjæledyr for Europarådet. Les mer på De Grønnes nettside her. Brevet til Europarådet kan du lese her.


Tyrkiakattene har fått nye hjem


De fire hjemløse kattene fra Tyrkia har fått nye hjem. Les om hvordan det gikk med kattene her. Les også historien om hvordan kattene kom til Norge her.


Dyrepoliti - en dyr og dårlig løsning
Joakim Lystad, administrerende direktør i Mattilsynet, har skrevet denne kommentaren om dyrepoliti i Rogalands avis. Les Bodil Eikesets svar og Kari Mills svar til Lystad.


Ring og finn bortkomne dyr
Fra og med i sommer kan du ringe Viking redningstjeneste og få hjelp til å finne bortkomne dyr. Telefonnummer: 800 35 100


ID-merking av katter
Artikkel av NHFs medlem Marianne Rosenlund. Les mer her.


Malende demensomsorg på fanget
Avdeling Vest har fått en ny ansatt. Katten kom på omplassering tidligere i år, og er blitt et trivelig innslag for beboerne. Les hele artikkelen her.
Katten Kleopatra
En av Norsk Huskattforenings medlemmer har fortalt oss om sin vakre katt Kleopatra og sendt bilder av henne. Les hva han skriver her. NHF har tidligere fått en sommerhilsen fra Kleopatra og hennes eier.


Atferd hos innekatter
En fordypningsoppgave til Dyrepleierutdanningen ved Norges Veterinærhøgskole tar for seg atferd hos innekatter med vekt på problematferd. Hele oppgaven kan leses her.


Masteravhandling om dyrevelferdsloven

Rune Ellefsen har nylig fullført en mastergrad i rettsosiologi ved Universitetet i Oslo hvor han har skrevet oppgave i forbindelse med den nye norske dyrevelferdsloven som skal tre i kraft ved årsskiftet. Han definerer oppgaven til å plassere seg innenfor det nye fagfeltet "grønn kriminologi". Les oppgaven her.


Tutta Nelly
Tutta Nelly ble hele 23 år gammel og NHFs medlemsblad Huskatten har tidligere skrevet om henne. Les mer om Tutta Nelly her.


Katter på svarteliste
Trønder-Avisa av 06.06.2009 skriver at en lærer ved Skogn folkehøgskole hver høst setter ut to fangstfeller som fanger dyr levende. I fjor høst gikk om lag 50 katter inn i fellene. Katter hører under viltloven og er totalfredet også utenom viltlovens fredningstider. Hjemmel for avlivning av andres katter som er friske, hjemløse eller eide finnes dermed ikke i norsk lov. Les mer her.


Når katten skal være med på camping
Skjema for registrering av kjæledyr på campingplasser kan lastes ned her: engelsk - norsk. Plakat med informasjon kan lastes ned her. Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus har sendt brev til campingplasser ang. gjester som medbringer kjæledyr: les brevet Flere råd og tips om å reise med katt finner du her.


Til minne om Steinar Lem
Vi takker Steinar for hans lange og aktive medlemskap i Norsk Huskattforening der han bidro med støtte til alle de saker som foreningen kjempet for; særlig hjelpen til hjemløse katter. Hans kamp for natur, dyr og rettferdighet vil vi føre videre. Les NHFs nekrolog her. Nekrologen sto også på trykk i Aftenposten 11. april.


NHFs leder på katteseminar
AntrozoologiSenteret inviterte til fagseminar om katt 17. til 19. april. Leder av Norsk huskattforening, Bodil Eikeset, holdt foredrag om katt i borettslag og boligsameier. Foredraget er en fin og konsentrert sammenfatning av informasjonen som finnes på NHFs nettsider og kan lastes ned her.


Trenger midlertidig(e) hjem til 7-8 katter
Dyrebeskyttelsen Drammen avvikler omsorgsprogrammet sitt for hjemløse katter ved lokalene til Kirkens Bymisjon. I den forbindelse ønsker Norsk Huskattforening å komme i kontakt med noen som kan tilby midlertidig(e) hjem for 7-8 katter til man finner en god og permanent løsning for disse. Gjerne et gårdsbruk el. som kan huse samtlige katter, men alle tilbud er velkomne. NHF vil bidra til å dekke utgifter. Dersom du kan hjelpe, ta kontakt med NHFs leder Bodil Eikeset på epost beikeset@getmail.no eller mob. 99512752 så snart som mulig.


Atferdslære for hund og katt
UMB planlegger en serie EVU-kurs innen atferdslære for hund og katt, inntil et totalt omfang på 30 studiepoeng. Les mer her. Se også dette dokumentet med info om bla. spørreundersøkelse.


SofaidyllNina Svendsrud forteller om omplasseringskatten sin Alf Pusjkin von Silkebekken. Les den varme historien her.


Ulovlig innfanging av katter
i Helgedal borettslag i Rygge. Styret i borettslaget har fattet vedtak om at katter som kommer inn på borettslagets område skal fanges/omplasseres/avlives. Saken sto først omtalt i Moss Dagblad: Korstog mot katter. NHF reagerte umiddelbart og leder Bodil Eikeset skrev dette innlegget: Regler for katter i borettslag. NHF minner også om hva Mattilsynet sier om innfanging, omplassering og avliving av katter: Mattilsynets rolle ved innfanging av katter. NHFs brev til borettslaget kan leses her.


Fjernadopter en katt
Vi er en stor gjeng med katter som holder til ute på hjelpesenteret i Mosseveien 226. De fleste av oss har havnet her etter å ha vært igjennom en tøff periode i livet vårt, men her får vi husly og varme, mat, omsorg og veterinærtilsyn mens vi venter på å få et nytt sted å bo. Les mer hos Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus.


Sommerhilsen til NHFMedlem i NHF Sigurd Solås og katten Cleopatra (på bildet) har sendt en sommerhilsen til NHF og foreningens medlemmer. Les det hyggelige brevet her.


Appell om dyrevern
Send appell til Næringskommiteen med krav om en egen dyrevernetat. Appellen er her.


Katter er ikke fritt vilt!
Det råder en feilaktig oppfatning av at hjemløse katter er fritt vilt. Det er de selvfølgelig ikke! Både eide og eierløse katter har et rettsvern forankret i flere lover. Les mer.


Hjemløse katter i Verdal trues med avliving
Avisa Verdalingen skriver på hjemløse dyrs dag den 21. august om Maritvold barnehage i Verdal som har lånt kattefeller hos Verdal dyreklinikk for å innfange og avlive to katter samt tre kattunger som holder til i en låve et stykke unna barnehagen. Les oppslaget her : Setter ut kattefeller. NHF og NOAH - for dyrs rettigheter, reagerer kraftig på dette og har sendt ut denne pressemeldingen: Vil redde kattene ved Maritvold barnehage. De to organisasjonene har i fellesskap også skrevet dette leserinnlegget: Hjemløse katter i Maritvold barnehage.


Mattilsynet skjøt feil katt
Sandefjords Blad hadde dette oppslaget: Mattilsynet skjøt feil katt. NHF har sendt dette innlegget til avisen, samt levert anmeldelse sammen med NOAH - for dyrs rettigheter.


Kattungesesongen er i full gang
Det er ikke vanskelig å se at kattungesesongen er startet for fullt. Daglig kan vi lese, spesielt på internett, om kattunger som gies bort. Flesteparten av kattungene blir annonsert som leveringsklare når de er åtte uker, men åtte uker er fire uker for tidlig. Les hele innlegget av NHF medlem Janne Helen Lorentzsen her.


Hjemløse katter i Haugesund
Den 19.03.08 hadde Rogalandsnytt dette innslaget om såkalte "villkatter" på Haugalandet i Haugesund kommune. Der påstås det blant annet at kattene utgjør en helsemessig risiko for mennesker. Rogalandsnytt har også latt Kari Mills, leder i DB Sør-Rogaland, ta plass i studio, og Mills viser til andre og bedre løsninger enn avliving. Det gjør også Norsk Huskattforening, NOAH - for dyrs rettigheter og Dyrebeskyttelsen Norge som sammen har skrevet brev til Mattilsynet og Haugesund kommune i forbindelse med den planlagte avlivningsaksjonen på Haugalandet. Les organisasjonenenes felles brev til Mattilsynet og kommunen, pressemelding og leserinnlegg.


Løsning på kattesaken i Larvik kommune
Saken om kattene på Omrestranda i Larvik kommune er nå avsluttet. Fem av kattene ble innfanget av skadedyrfirmaet Anticimex på oppdrag fra Larvik kommune. 12 av kattene er gitt bort, mens resten fortsatt stelles og mates av Agnar Melberg. Kommunen jobber nå med å skaffe bolig til Melberg og kattene hans. Les oppslaget i Østlandsposten: Kattesaken avsluttet. Mer om saken finner du nedenfor på denne siden.


Dyrepensjonatforskriften
gjelder ikke for omplasseringsvirksomhet. Forskriften er ikke utarbeidet med tanke på omplasseringsvirksomheter for hjemløse dyr, men for dyrepensjonater som drives som næringsvirksomhet og hvor man tilbyr losji og mat mot betaling, slår lovavdelingen i justisdep. fast, stikk i strid med Mattilsynets påstander, blant annet i DV-saken. Les forespørselen fra NHF og DN, Hjelpesentra for dyr og Mattilsynets rolle, brev fra Noah til lovavd., NHFs brev til justisdep. og svaret fra lovavdelingen i Justisdepartementet. Se også i arkivet: "Omplasseringsvirksomhet og Mattilsynets rolle" og "Vedtak om opphør av Dyrenes Velferd", hvor vedleggene det henvises til i brevet ovenfor kan leses.


Innfanging av katter i Namsos
Namdalsavisa hadde 12. desember 2007 dette oppslaget: Kattepine i Vika. Katter som var kastrert og microchipmerket er blitt fanget inn og avlivet i denne aksjonen. NHFs leder uttaler seg i saken i samme avis: Anmelder katteaksjonen og Avlivet katt ved feiltakelse. NHF har i tillegg sendt dette leserinnlegget til Namdalsavisa: Ulovlig innfanging og avliving av andres katter. NHF har sammen med Noah levert anmeldelse i saken. Anmeldelsen kan leses her.


Katter på Omrestranda trenger hjelp
Et tjuetalls katter på Omrestranda i Nevlunghavn i Larvik trenger hjelp. De opprinnelig forlatte "feriekattene" fra et hytte- og campingfelt har vært matet av en som selv er husløs, men etter påtrykk fra hytteiere i området har Larvik kommune ved hjelp av skadedyrfirmaet Anticimex satt igang innfanging av kattene. NHF og NOAH - for dyrs rettigheter har anmeldt skadedyrfirmaet Anticimex for brudd på Straffeloven, Viltloven og Dyrevernloven.
PRESSEMELDING fra NHF og NOAH: Dyrevern = Avlivning? Planlagt avlivingsaksjon av katter på Ormestranda i Nevlunghavn
PRESSEMELDING fra NHF og NOAH: Krever omplassering og kastrering som løsning for kattene på Omrestranda
Oppslag i media om saken: Kastrerte katter fra Omrestranda, Ingen katter gikk i fella, Kattene på Omrestranda fjernes, Pussig om kattene, Kultur kontra natur, Mattilsynet korrigerer, Dro med uforrettet sak, Forsvar av en maktesløs, Klage ikke tatt til følge, Kattene blir avlivet, Fleischer anbefaler avlivning og En planlagt mordaksjon.


Omplasseringsvirksomhet og Mattilsynets rolle
Ni dyrevernorganisasjoner, deriblant Norsk Huskattforening, skrev den 4. aug. 2007 dette brevet til Mattilsynet ang. anvendelsen av Forskrift om dyrepensjonater og lignende på omplasseringsvirksomheter for dyr. Mattilsynets svar 17. aug. 2007 kan leses her. Flere organisasjoner stiller seg bak følgende pressemelding: VIL MATTILSYNET AVVIKLE DE FRIVILLIGE HJELPESENTRENE FOR DYR? Dyrevernorganisasjonene får støtte av professor Bjarne Braastad. Les Braastads brev her. Østlandssendingen har dette oppslaget 20.08.07: Uakseptable holdninger, samt dette oppslaget den 21.08.08: Ikke kompetente nok. Se også innslaget på NRK. (Innslaget beg. ca. 12 min. ut i sendingen). Leder i DB Kristiansand, Arnfrid Robstad, har skrevet brev til Mattilsynet. Les brevet her.


Vedtak om opphør av Dyrenes Velferd
NHF har sendt inn klage til Mattilsynet på det vi mener er et feilaktig vedtak om avvikling av stiftelsen Dyrenes Velferd. Les brevet med vedlegg. Klage på vedtak fra Dyrenes Velferds advokat finnes her. Endelig svar fra Mattilsynets regionkontor ang. klage på vedtak kan i helhet leses her.
Flere dokumenter i saken:
Pressemelding: Vil Mattilsynet avvikle de frie hjelpesentrene for dyr?
Prosesskriv fra advokat K. Brindem.
Begjæring om midlertidig forføyning.
Prosesskriv til begjæring om midlertidig forføyning.
Midlertidig forføyning, Namsrettens slutning.
Prosesskriv til kjæremål til Borgarting lagmannsrett i sak om midlertidig forføyning, kan leses her.
Brev til Mattilsynet fra NHFs leder 13.09.07: Kattene fra Dyrenes Velferd.
Pressemelding 14.09.07: Grovt maktmisbruk fra Mattilsynet. Nå krever dyrevernorganisasjonene kattene utlevert.
Anmeldelse av veterinær Sigrid Engeland og seksjonssjef Oddrun Espelund i Mattilsynet 18.09.07. er lagt ut her.
Klage til statsadvokaten på henleggelse av anmeldelse (29.10.07): Les klagen her.
Innlegg fra advokat Knut Gunnar Brindem om Mattilsynet og dyrevern.
Klage til Sivilombudsmannen (07.11.07) fra advokat Knut G. Brindem: Her.
26.11.07. Påklaging fra NHF og NOAH av Mattilsynet, distriktskontoret for Oslo, for å ha påført dyr unødige lidelser: Brevet med vedlegg.


Angrep på dyrevernorg. i NRK Østlandssendinga
NHF synes det er svært beklagelig og uheldig at NRK Østlandsendinga gjentatte ganger benytter ensidig vinkling av artikler om dyrevern hvor Mattilsynet er involvert. Dette skjedde igjen den 10.12.07, under en særdeles grov overskrift med ordlyden "Krever å få behandle dyr dårligere" - de som angivelig krevde dette var dyrevernorg. Klage, svar og tilsvar på dette kan leses her.

Politiet avlivet katt ved å kjøre over den
Den 18. mai valgte politiet i Tønsberg å avlive en påkjørt katt ved å kjøre over den tre ganger. Saken har forståelig nok skapt reaksjoner. NHF valgte å anmelde saken. Hele anmeldelsen er her. Den 21. mai kunne man i Tønsberg blad lese at politiet tok en pause midt i avlivningen av Daniella. I juni ble det klart at Spesialenheten for politisakerhenlegger saken, se oppslaget: Henlegger omstridt katteavlivning. NHF har klaget på henleggelsen til riksadvokaten. Klagen kan leses her.


Anmeldelse av bonde for skadeskyting av katt
Hendelsen fant sted 19. september 2010, i Vassdalen i Bjerkvik. Bonden innrømmer at han skjøt Felix, som han trodde var en "villkatt", og at han skjøt i mørke, og derfor ikke var helt sikker på hva han skjøt på. Skuddet påførte katten så omfattende skader at han senere ble avlivet av veterinær. Blant annet var den ene baklabben skutt bort. Historien om Felix kan blant annet leses hos NRK: Katten Felix ble skutt av naboen. Norsk Huskattforening har sammen med Noah anmeldt hendelsen. Anmeldelsen kan i sin helhet leses her. NHF og Noah har også sendt ut pressemelding: Kattedrap må straffes strengt.


Forskningsprosjekt om katteatferd
Delta i prosjektet ved å gå til Les mer om prosjektet denne siden. Du skal tolke følelsene kattene uttrykker på bildene og velge et av svaralternativene. Les mer om prosjektet her.


Nå har det blitt enklere å varsle Mattilsynet
Alle har plikt til å melde fra om dyr som blir mishandlet eller ikke får nødvendig stell. På Mattilsynets nettsider, mattilsynet.no, kan man nå enkelt varsle Mattilsynet om dyr som lider. ved å bruke knappen ”Varsle Mattilsynet” øverst på MTs nettside.


Kattunger som gis bort
skal ikke være yngre enn 12 uker. I Sverige er dette lovbestemt. Les mer her.


Rørende video om en katt
som prøver å gjenopplive sin døde kattevenn. Se videoen her.


Katt på sykehjem

Sussi har fått fast jobb på sykehjemmet i Siljan. Les mer her.


Kastrer katta di
er en kampanje for å få ned antallet hjemløse katter i Trondheimsområdet. Mattilsynet, Trondheim kommune, Dyrevernnemda, Dyrebeskyttelsen avdeling trondheim og Omegn og Foreningen for Omplassering av Dyr i Trondheim samarbeider om dette. Det er utarbeidet kinoreklame, plakater og brosjyrer i forbindelse med kampanjen. Les mer her.


Ikke krav om ID-merking av katt
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har bestemt at det ikke skal innføres obligatorisk ID-merking av katt. Det er i tråd med rådet fra Mattilsynet. Tilsynet fremhever at nytteeffekten for dyrevelferden ikke vil stå i et rimelig forhold til de økonomiske og administrative konsekvenser kravet vil medføre. Tilsynets innstilling kan leses her. Norsk Huskattforenings høringssvar om forskriften for ID-merking av katt finnes her. NHF pekte særlig på et uheldig forslag om at Mattilsynet skulle kunne avlive umerkede katter. Les mer om saken hos regjeringen.no.


Julehilsen fra Torre Argentina
et senter for hjemløse katter i Roma. Se kortet her. Du kan lese mer om Torre Argentina og NHFs leder Bodil Eikesets besøk her, samt besøke Torre Argentinas egen nettside.


Nytt hjelpesenter
Dyrebeskyttelsen Drammen har fått et nytt hjelpesenter for dyr. Les mer om dette her: Bykattene i Drammen slipper å dø. Hjelpesenteret kommer som et resultat av innsamlingen i regi av Krisehjem for dyr i nød. NHF var en stor bidragsyter til Krisehjemmet og vi er glade for at pengene nå kommer dyrene til gode!


Dyr uten hjemHjemløshet hos kjæledyr utløses av en kombinasjon av uansvarlige eiere, uhell og mangel på hjelp til de tusenvis av dyr som rammes. Dyrebeskyttelsen Norge har utviklet en informasjonsside om hjemløse dyr i Norge. De har også skrevet rapporten Hjem, kjære hjem? som ble overlevert til landbruksminister Lars Peder Brekk (SP) 4. juni. Besøk nettsiden Dyr uten hjem.


Kattepass i ferien
Det er forbudt å etterlate katter i ferien uten tilsyn. På Norsk Huskattforenings nettside finnes en kort oversikt over dyrepensjonat. Oversikten, samt annen nyttig informasjon om katter og ferietid finner du her.


Får ikke hjelpe flere katter
Bergens Tidende 19.02.09 skriver at Etat for byggesaker og private planer krever at det private fosterhjemmet som Dyrebeskyttelsen Hordaland benytter for hjemløse katter opphører innen 23. mars 2009. NHF er involvert i å støtte Dyrebeskyttelsen Hordaland og har skrevet dette innlegget. DB Hordaland arrangerte fakkeltog den 26. februar. Mange møtte opp og viste sin støtte. Les mer her.


Kaninkongen
På Gressholmen utenfor Oslo gikk det inntil nylig hundrevis av kaniner løse på øya. Kaninene var satt ut av eiere som ikke ønsket å ha dem lenger. Jan paset kaninene frivillig hver eneste dag i 9 år. Se dokumentaren på NRK: Kaninkongen


Hjelp til smuglerkatt
DOOA har bestemt seg for å dekke kostnadene knyttet til karantene for en katt som ble smuglet fra Ukraina til Norge. NHF har bestemt seg for å gi et bidrag. Du kan også være med å hjelpe denne katten og andre smuglerdyr. Les mer her.


To kjærlige katter blir vennerMedlem i Norsk Huskattforening, Ellen Zirr Buaas, forteller om kattene sine, Sofus og Amy, og prosessen med å gjøre dem vant til hverandre. Les hele historien her.


Innfanging av katter i Brumunddal
Hamar Dagblad hadde den 04.11.2008 denne artikkelen: Villkattene skal fanges. NHF har reagert på saken og skrevet brev til kommunen, samt et leserinnlegg. Dokumentene i saken finnes her.


JA til ny kattelov
Signer kampanjen: JA til ny kattelov samt en skikkelig opprydding i dagens dyrevernlov! Send denne videre til alle dine kontakter. Jo flere vi får med oss, jo større sjanse er det for at politikerne ser seg nødt for å se på saken.


Avliving av katter i Refsnesalleen borettslag, Moss
NHF har skrevet brev til Mattilsynet ang. denne saken i Moss dagblad hvor det framkommer at styreleder i borettslaget Refsnesalleen i Moss har besørget avliving av katter. Moss Dagblad skriver også treffende om dette på lederplass. Les brevet fra NHF her. NHF viser til at det er strenge regler for avliving av katter. Se NHFs nettside: Masseinnfanginger og avlivninger. Når det gjelder kattehold i borettslag, finnes en fullstendig oversikt over de lover og regler som gjelder her. Saken er anmeldt. Anmeldelsen kan leses her. Leserinnlegg til Moss Dagblad. Se også Hund og katt i borettslag og sameier.


Hjemløse katter i Stamsund Oppdatert 29.11.07
Norsk Huskattforening har i samarbeid med Noah - for dyrs rettigheter skrevet brev til Vestvågøy kommune og Mattilsynets distriktskontor for Lofoten angående hjemløse katter i Stamsund. Les brevet her. Saken er omtalt i Lofot-Tidende: Må avlives og Åpner for avliving. Om NHFs og Noahs brev i Lofot-Tidende (30.10.07): Gir råd om villkatter. Flott initiativ fra Trond Kroken i Mattilsynet og Vestvågøy kommune: Ønsker katte-dugnad. NOAH ved Siri Martinsen har vært på åpent møte i Stamsund. Les rapport fra møtet: Omsorgsprogram nødvendig. Utspill fra distriktssjef Trond Kroken i Mattilsynet: Kan skyte kattene selv. Les reaksjonen fra NHF her.


Forsøk på å utrydde katter i Alta
blant annet med å utplassere frostvæske. Les saken i Altaposten - Les også disse tre leserinnleggene saken. Om lovstridige avlivingsaksjoner mot katter og det offentliges mulighet og ansvar for å forebygge hjemløshet hos dyr: Hjemløse katter – et offentlig dyrevernproblem, samt Dyremishandling, strafferammer og straffereaksjoner. Nytt i denne saken 29.05.07: Mattilsynets brev angående saken og Norsk Huskattforenings svar.


Krisehjem for dyr
Krisehjemmet for dyr i nød er for øyeblikket en innsamlingsaksjon. Du kan være med på å virkeliggjøre krisehjemmet ved å gi et bidrag. Les mer.


Dyrevennen høyesterettsadvokat Tore Sverdrup Engelschiøn er død
Tore S. Engelschiøn sovnet stille inn mandag den 23.04.2007, 75 år gammel. Budskapet om hans død vekker mange minner om et engasjert menneske som deltok på mange arenaer i samfunnet. Les minneord fra NHFs leder. Minneord hos Dyrebeskyttelsen Norge.


Innfanging og avliving av katter i Verdal
Den 17.02.2007 har Trønder-Avisa denne artikkelen: Dyrehold forbudt. Artikkelen følger en tidligere artikkel i samme avis, «Figaro» offer for katteaksjon. Saken er anmeldt av NHF. Les utdrag av anmeldelsen her. NHF har via brev datert 14.01.08 fått vite at politiet har henlagt saken etter bevisets stilling.


FIV (Katteaids)
Leserinnlegg fra NHFs leder ang. FIV. Les mer om FIV på NHFs nettsider: Kattesykdommer: FIV. Les også Kari Mills' rapport om FIV.


Samarbeidet vedrørende hjemløse katter
Les om samarbeidet vedrørende kastrering- og sterilisering av hjemløse katter hos Mattilsynet, Stavanger Aftenblad, Rogalands avis, innstillingen fra Katteutvalget fra 2001, samt Kari Mills' presentasjon til Mattilsynet.


Hjelp Torre Argentinas hjemløse katter
ved å kjøp lodd eller gi et bidrag. Les mer her (på engelsk) og/eller besøk Torre Argentinas nettside. NHFs leder har selv jobbet frivillig ved Torre Argentina, senest i 2005. Dette kan du lese mer om her, her og her.


Fugleinfluensaviruset
Preben Aavitsland, overlege, avdelingsdirektør og beredskapsdirektør ved Folkehelseinstituttet svarer VGs lesere på den del spørsmål i et nettmøte. På spørsmål om smitte fra katt dersom denne har spist smittet fugl svarer Aavitsland: "Nei, det regner vi som så å si umulig. Da må jo katten først bli smittet, og det skal svært mye til. Og så må katten bli syk før den evetnuelt skal kunne smitte mennesker. Slik smitte er aldri sett noe sted. så fortsett å lek med katten din." Nettmøtet kan i sin helhet leses her. Barnehage i Bergen avlivet alle fugler. Informasjon fra Mattilsynet. Kattehold ved fugleinfluensa: Råd fra den internsasjonale veterinærforening. Les mer om fugleinfluensaviruset på NHFs egen informasjonsside.


Spesialvakt for smådyr
Vakten ble igangsatt 1. september 2002. Avtalen mellom DNV og SDT hadde som intensjon å medvirke til at kompetent hjelp til sjuke og skadde smådyr kan skaffes utenfor ordinær arbeidstid over hele landet. Les hele brevet. Mot løsning i veterinærforhandlingene. (oppdatert 01.02.2006)


Prinsipiell seier i Oslo Tingrett
angående definisjon av eierskap til dyr. Les hele saken her.


Grov dyremishandling
Saken gjelder et særedles grovt tilfelle hvor en katt ble mishandlet til døde. For en kort innføring i saken, se denne artikkelen i Haugesunds Avis. NHF har i den anledning skrevet dette leserinnlegget til Haugesund Avis og sendt ut denne pressemeldingen. Den 16. mars hadde VG dette oppslaget: Slipper fengsel etter kattedrap. Saken var også i Fædrelandsvennen. Noah for dyrs rettigheter har sendt ut følgende pressemelding: Respektløs straffeutmåling for grov dyremishandling. Dyrebeskyttelsen Norges pressemelding er å lese her.
Flere meninger om denne saken kan du lese her.


Aksjon mot hjemløse katter
i Skibotn i Storfjord, Troms. Hjemløse katter skal utryddes. Etter dette innlegget fra NHF, var dette å lese: De hjemløse kattene får leve. Brev til Mattilsynet og Sorfjord kommune fra NHF og Noah, samt pressemelding. Les også dette innlegget fra Bent Ellingsen. NHF ønsker også å påpeke at det ikke finnes villkatter i Norge, å omtale hjemløse katter som villkatter i media er derfor ikke bare uheldig, men direkte galt. Mer om dette her.


Flott og nyttig brosjyre om katt
Norsk Huskattforening fikk i mars 2004 i oppdrag av Mattilsynet å lage en brosjyre om katt. NHF spurte Norske Rasekatters Riksforbund om å delta i utarbeidelsen og har også fått god hjelp fra Dyrebeskyttelsen Drammen og omegn. Brosjyren om hold av katt kan leses her.


Avlivning av katter
Haugesunds avis skriver om Gustav Kjellesvik som forsøker å løse problemet med "villkatter" i Botn ved å slå ihjel kattene med stein. Drapsmetoden er rystende og strafferettslig skjerpende fordi den medfører store lidelser for kattene. Dyremishandling av denne art kan idømmes fengselstraff i opp til tre år. Les mer


Noah - for dyrs rettigheter
setter katters rettigheter i fokus og oppfordrer myndigheter og veterinærer til å gå foran med et holdningsskapende eksempel ved å ta avstand fra avliving av friske katter - eide såvel som hjemløse. Les mer her.


Anmeldelse av kattejakt april 2006
Norsk Huskattforening, Dyrebeskyttelsen Norge, Dyrebeskyttelsen Sogn og Fjordane og Noah - for dyrs rettigheter har gått sammen om en anmeldelse som følge av denne saken i Leikanger. Hele anmeldelsen er lagt ut sammen med pressemeldingen her. Les også om saken i Sogn Avis.Tojotanga Cat Rescue
På ferie i Puerto Rico i Spania forbarmet de seg over noen katter som hadde det vondt. Det spesielle er at de tok dem med seg tilbake til Norge, til tross for store karanteneutgifter! De opplevde at de ikke "kunne gjøre noe annet". Nå er det i gang en kronerulling blant kattevenner for å dele på belastningen. Les alt om «prosjektet» deres her: Tojotanga Cat Rescue. Les også Aftenpostens artikkel om redningsaksjon for hjemløse spanske katter.


Manglende dyrevern i Norge
Aftenposten morgen av 21.03.05 fokuserer på det manglende dyrevernet i Norge: Slakter dyrevernet. I den forbindelse har NHFs leder sendt følgende leserbrev til Aftenposten: Dyrevern i regi av Mattilsynet. Mattilsynet inviterer nå til møte med dyrevernorganisasjonene.